Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Domaći kefir = Zdrava crevna flora = Dobar imunitet

U zdravim crevima postoji ravnoteža između korisnih i štetnih bakterija, koja održava normalnu crevnu floru. Međutim, kada štetne bakterije prevladaju (usled loše ishrane, antibiotika, stresa i mnogih drugih faktora) dolazi do poremećaja crevne bakterijske flore, ali i do zdravstvenih poremećaja. U našem sistemu za varenje nalazi se 60 do 80 procenata našeg celokupnog imunog sistema, tako da poremećena ravnoteža bakterija u crevima takođe može biti i jedan od uzroka nastanka autoimunih bolesti.

Jedan od načina da obnovimo svoju crevnu floru i uspostavimo normalni sastav crevnih bakterija  je uzimanje probiotika (korisnih bakterija). Probiotici nam mogu pomoći da održimo zdrav nivo dobrih bakterija, ojačamo imunitet i zaštitimo naš organizam. Domaći kefir prepun je dobrih probiotičkih kultura i predstavlja najbolju namirnicu za izgradnju normalne crevne flore.

Kefir – napitak star hiljadu godina

Kefir je fermentisani mlečni proizvod koji se dobija uz pomoć kefirnih zrnaca. Kefirna zrnca su simbioza dobrih bakterija mlečne kiseline, sirćetih bakterija i sojeva kvasaca. Zbog svog sastava kefir se smatra mnogo potentnijim izvorom probiotika od drugih fermentisanih mlečnih proizvoda. Fermentacija mora da bude prirodna, ne industrijska, jer u industriji se dodaju razne hemikalije kako bi se proces fermentacije ubrzao.

Kefir je povezan sa nizom zdravstvenih benefita. U svojoj knjizi “Istine i laži o hrani”, nutricionistkinja Anite Šupe piše da kefir radikalno menja sastav crevne flore – korisne bakterije uništavaju patogene i zauzimaju njihovo mesto. Takođe, minerali iz mleka procesom fermentacije postaju lakše biološki dostupni (organizam ih može lakše iskoristiti). Samo neki od pozitivnih učinaka kefira, koje autorka navodi su:

– deluje kao najjače sredstvo protiv alerija i intolerancije na hranu;
– deluje kao prirodni antibiotik;
– smanjuje inflamatorne (upalne) bolesti kao što su reuma i artritis;
– jača imunološki sistem i ubrzava zaceljivanje tela;
– poboljšava varenje i pravilno iskorišćavanje nutrijenata iz hrane;
– čisti i detoksikuje telo;
– poboljšava funkciju jetre i deluje protiv žučnih kamenaca;
– pomaže kod kardiovaskularnih oboljenja;
– snižava šećer u krvi, visok krvni pritisak i visoke masnoće u krvi (trigliceride);
– leči gljivična oboljenja;
– pomaže kod bronhitisa i astme;
– pomaže kod psorijaze i ekcema.

Kako napraviti domaći kefir?

Da biste napravili domaći kefir, neophodna su vam kefirna zrnca. Kefirna zrnca ne prodaju se, već se dele. Na Facebooku-u postoje grupe u kojima možete stupiti u kontakt sa ljudima koji ih imaju i vrlo rado će ih podeliti sa vama, jer se zrnca vrlo brzo razmnožavaju, a nemaju rok trajanja. Ukoliko ste iz Srbije učlanite se u grupu Kefirna zrnca Srbija, iz Hrvatske – Kefirna zrnca, razmjena, i vrlo lako ćete pronaći nekoga iz vašeg grada ko će vam ih pokloniti.

Dobijena zrnca stavite u staklenu teglu, prelite mlekom (kozije, kravlje, ovčije), prekrite gazom i ostavite da fermentira 24 sata, na sobnoj temperaturi. Nakon toga kefir procedite kroz plastičnu cediljku mešajući ga kašikom. Sa kefirnim zrncima koji su ostali u cediljci ponovite proces od pre 24 sata, a proceđeni kefir držite u staklenoj teglici ili flaši u frižideru. Vaš kefir je gotov kada se na odvojila surutka i kada se mleko zgusnulo i izgleda kao jogurt. Kažu da je kefir bolji i kvalitetniji ako stoji u frižideru od 24 do 48 sati pre upotrebe.

domaći kefir

Dodatne korisne informacije

Mleko koje koristite za kefir ne sme biti vruće, idealno je da bude na sobnoj temperaturi pola sata pre nego što ćete ga koristiti. Za pola litre kefira biće vam neophodna jedna velika supena kašika zrnca, ukoliko ih imate manje, sipajte manje mleka, ali ne brinite jer će vam se vrlo brzo razmnožiti i vremenom ćete dobijati više kefira i bićete i vi u mogućnosti da nekome poklonite zrnca.

Takođe, može se desiti da vam prve dve, tri ture ne uspeju. To se meni desilo. Možda zbog promene temperature, možda zbog transporta. Samo nastavite i budite uporni, za par dana dobićete kefir.

Kefir mogu koristiti i osobe koje su osetljive na mlečne proizvode, jer bakterije iz kefira prilikom fermenacije razgrađuju mlečni šećer laktozu. Međutim, uvek možete da se odlučite za vodeni kefir. Proces pravljenja vodenog kefira isti je kao i kod mlečnog.

Neželjena dejstva

Najčešća neželjena dejstva su početna reakcija na kvalitetne probiotike, možete osećati nadutost, nelagodnost u želudcu ili imati gasove. Ove nuspojave pripisuju se čišćenju toksina iz organizma, zato se sa kefirom i kreće sa manjim dozama (decilitar dnevno) pa se vremenom povećava količina.

Ukoliko ste trudnica ili imate bilo kakav zdravstveni problem, pre uvođenja kefira u svoju dnevnu rutinu, trebali biste se konsultovati sa vašim lekarom.

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published.